ATTORNEi(__ GENERAVL OF TEXxAS

CREG ABBOTT

June 26, 2008

Chairman Don McLeroy
State Board of Education
1701 North Congress Avenue
Austin, Texas 78701-1494

Dear Chairman McLeroy:

You recently asked for an opinion regarding the authority of the Commissioner of
Education (the “Commissioner”) to waive the limit on the number of open-enroliment
charters that the State Board of Education (the “Board™) may grant. Specifically you ask
three questions:

1. Whether the Commissioner may grant a waiver to allow the Board to grant
more than 215 open-enrollment charters?

2. Assuming the answer to the first question is *“yes,” whether an entity other
than a school campus or district, such as the Board itself, may request such a
waiver from the Commissioner?

3. Assuming the answer to the second question is “no,” whether a school district
may reguest such a wativer that would allow the Board to grant a charter for a
school to operate outside of that district’s geographic boundaries?

Please note that this response is not an official opinion of the Office of the Attomey
General issued under section 402.042 of the Texas Government Code, ror is it an
¢xhaustive memorandum of law; rather, it is an informat letter of legal advice offered for
the purpose of general guidance.

Open-enrollment charter schools are authorized under subchapter D of chapter 12 of the
Lducation Code. Section 12.101 provides that the Board may grant a charter on the
application of an eligible entity for an open-enrvollment charter school, but prohibits the
Board from granting more than 215 of these charters. Tex. Epuc. CODE § 12.101(a)-(b)
{Vernon 2006).
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Section 7.056 of the Education Code provides that the Commissioner can waive
requirements, restrictions, or prohibitions of the Education Code upon a school campus’s
or district’s written request.' Id. § 7.056. A school campus or district seeking a waiver
must submit a written application to the Commissioner not later than the 31% day before
the campus or district intends to take action requiring the waiver. Id. § 7.056(b). The
application must include: (1) a written plan approved by the board of trustees of the
district that states the achicvement objectives of the campus or district and the inhibition
imposed on those objectives by the requirement, restriction, or prohibition; and (2)
written comments from the campus- or district-level committee established under section
11.251 of the Education Code. Id.

You ask whether the Commissioner may grant a waiver under section 7.056 to allow the
Board to grant more than 215 open-enrollment charters. As we noted above, the
Commissioner’s authority to issue a waiver is dependent on a school or school district

requesting such a waiver and submitting an application which includes a plan outlining

its_achievement objectives and the inhibition imposed on those objectives by the

requirement, restriction, or prohibition that is the subject of the wajver request. See i1d. §
7.056(a}. For purposes of this analysis, we assume these prerequisites have been met.

The Commissioner’s authority to grant a waiver is limited in that he or she may only
waive those requirements, restrictions, and prohibitions that apply to the requesting
school’s or district’s “achievement objectives.” See Miami Ind. Sch. Dist. v. Moses, 989
S.W.2d 871, 876 (Tex. App.—Austin 1999, pet. denied). Furthermore, a waiver is valid
only as long as the school or district fulfills those objectives and the school’s or district’s
achievement levels do not decline. TeEX. EnucC. CODE § 7.056(d). For purposes of section
7.056, we believe a court would find that “achievement objectives” means those

objectives perta.mmg to educational achievement. See House Research Organization, Bill

nalysis, 1,71 Leg 6" C.S. (1990) (Under the predecessor to section 7.056,
a school campus or district “could apply . . . for a waiver of a state requirement or
prohibition that inhibits student achievemem.”) (emphasis added); see also Miami Ind
Sch. Dist., 989 S.W.2d at 876 (analysis of sections 39.112 and 7.056 of the Education
Code indicates their purpose is educational achievement).

The determination of whether a specific requirement, restriction, or prohibition applies to

& school’s or district’s educatiopal achievement objectives is, in general. a question of

fact within the discretion of the Commissioner in the first instance subject to judicial

Teview for abusc of discretion, See id. § 7.056(c); see also Barrington v. Cokinos, 338

S.W.2d 133, 142 (Tex. 1960) (“| Wihere the law visits upon a governing body the duty to
exercise its sound judgment and discretion, courts have no right to interfere so long as
such body acts lawfully.”); Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0522 (2007) at 4. Therefore,
assuming the other requirements of section 7.056 are met, the Coumissioner may waive
the statutory limit on the number of open-enrollment charters the Board may grant if the
Commissioner finds that the restriction applies to a school’s or district’s educational
_achievemen objectives. See Miami Ind. Sch. Dist., 989 8.W.2d at 876. We note that the

' Section 7.056{¢)-(f) contains a list of non-waivabte requirements, restrictions, and prohibitions, but none
of them are at issue in this instance.



Commissioner’s determination must be reasonable in that it is supported by facts. See
Barrington, 338 8.W .24 at 142. T

In your second question you ask whether an entity other than a school or district, such as
the Board itself, may request a waiver from the Commissioner under section 7.056. lfthe
language of a statute is not ambiguous, we must give effect to the plain meaning of its
words unless doing so would lead to an absurd result. See Barshop v. Medina County
Underground Water Conservation Dist., 925 S.W.2d 618, 629 (Tex. 1996). Section
7.056(a) states that “a school campus or district may apply to the commissioner for a
waiver of a requirement, restriction, or prohibition imposed by this code or rule of the
board or commissioner.” Tex. Educ. Code § 7.056(2). We do not believe that this statute
is ambiguous. By its plain language, the statute only permits a school campus® or district
to apply for a waiver. Therefore, an entity other than a school campus or district may not
request a waiver from the Commissioner under section 7.056.

Finally, you ask whether a school district may request a waiver that would allow the
Board to grant a charter for a school that would operate outside of that district’s
geographic boundaries. In 2001, this office found that school districts may not operate
schools outside the district’s geographic boundaries. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-
0332 (2001). However, the Legislature effectively overruled that opinion by enacting
section 11.167 of the Education Code, which specifically permits a school district to
operate a school outside of its geographic boundaries. TEX. EDUC. Code § 11.167. You
have not pointéd us to, nor are we aware of, any other law or rule that would prohibit a
school district from operating a school outside of the district’s geographic boundaries.
Therefore, a waiver is not necessary in such a situation.

Should you have any additional questions concerning this matter, or if I can be of any
further assistance, please do not hesitate to contact me.

Sincerely,

Idusdlazal

Andrew Weber,
Deputy Attorney General for Legal Counsel

¢ Existing open-enroliment charter schools may request waivers under section 7.056. See TEX. EDUC. CODE
§ 12.104(a) (“An open-enroliment charter school has the powers granted to schools under this title.”).



